ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ - ΤΣΟΜΠΑ ΜΑΡΙΑ ΦΑΚΙΔΑΡΗ, ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 10 ΠΑΛΛΗΝΗ. ΤΗΛ. : 210-6031728 email : mariatsoba@gmail.com - Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα για παραγγελίες άνω των 60,00€

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Η ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΟΓΕΝΗΣ
Τελείωσε η μεγαλύτερη διατροφική έρευνα στον κόσμο για τη νόσο της Παχυσαρκίας.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό για ιατρικές έρευνες  New England Journal of Medicine, στο Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, στην ιατρική βιβλιοθήκη της Αμερικής Pubmed και στο ιατρικό περιοδικό παιδιατρικής Pediatrics στις 25 Νοεμβρίου 2010.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χρηματοδότησε με 14.500.000 € δέκα (10) πανεπιστήμια οκτώ (8) κρατών για την έρευνα Διογένης  «με πια διατροφή θα λύσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην ΕΕ». Τα κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν :  Ελλάδα, Δανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία και Ισπανία.

Τα ερευνητικά κέντρα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν :
1. Department of Social Medicine, Preventive Medicine and Nutrition Clinic, University of Crete, Heraklion, Crete Greece. Κλάδος Κοινωνικής Ιατρικής, Προληπτικής Ιατρικής & Κλινικής Διατροφής, Πανεπιστήμιο Ηρακλείου Κρήτης, Ελλάδα.
2. Department of Human Nutrition, Faculty of Life Sciences, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark. Κλάδος  Διατροφής του Ανθρώπου, της Σχολής Θετικών Επιστημών Ζωής Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Δανία. 3. Institute of Preventive Medicine, Center for Health and Society, Copenhagen, Copenhagen Denmark.
Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής, Κέντρο για την Υγεία και την Κοινωνία, Κοπεγχάγη Δανία.
4. Department of Human Biology, Nutrition and Toxicology Research Institute Maastricht, University of Maastricht, Maastricht Netherlands. Τμήμα Ανθρώπινης Βιολογίας, Ερευνητικό Ινστιτούτο Διατροφής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Μάαστριχτ, Ολλανδία.
5. Human Nutrition Research, Elsie Widdowson Laboratory, Cambridge, United Kingdom.
Έρευνα για Διατροφή του ανθρώπου, Εργαστηρίο Elsie Widdowson, Κέμπριτς , Ηνωμένο Βασίλειο.
6. Department of Clinical Nutrition, German Institute of Human Nutrition, Nuthetal, Brandenburg Germany.
Κλάδος Κλινικής Διατροφής,  Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbruecke, Nuthetal, Πράντερβουργκ Γερμανία.
7. Department of Endocrinology, Diabetes and Nutrition, Charité Universitätsmedizin Berlin, Berlin, Germany. Τμήμα  Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη, και Διατροφής, Πανεπιστήμιο Charité, Βερολίνο Γερμανία.
8. Department of Physiology and Nutrition, University of Navarra, Pamplona, Spain. Τμήμα Φυσιολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημίου στη Ναβάρα, Παμπλόνα, Ισπανία.
9. Department of Human Nutrition, Dietetics and Metabolic Diseases, National Transport Hospital, Sofia, Bulgaria. Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, Ασθένειες Μεταβολισμού και Διατροφής, Εθνικό Νοσοκομείο Μεταφορών, Σόφια, Βουλγαρία
10. Obesity Management Centre, Institute of Endocrinology, Prague, Czech Republic
Κέντρο Διαχείρισης παχυσαρκίας, Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας, Πράγα Τσεχία.

Η μεγαλύτερη διατροφική έρευνα που έγινε στον κόσμο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, έγινε στην  Ε.Ε. και διερεύνησε τη διατροφή για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η μελέτη ονομάστηκε Διογένης, πραγματοποιήθηκε από δέκα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 772 οικογένειες, εκ των οποίων οι 938 ήταν ηλικίας από 18 έως 65 ετών και  οι 827 ήταν παιδιά (381 αγόρια και 446 κορίτσια) ηλικίας από 5 έως 17 ετών.

Η διατροφική έρευνα περιελάμβανε τους ακόλουθους πέντε τύπους δίαιτας :
1. Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών (13% της καταναλισκόμενης ενέργειας) και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων
2. Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητας πρωτεϊνών (13% της καταναλισκόμενης ενέργειας) και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων
3. Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών (25% της καταναλισκόμενης ενέργειας) και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων
4. Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών (25% της καταναλισκόμενης ενέργειας) και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων
5. Η ομάδα ελέγχου ακολούθησε τις σημερινές διατροφικές συστάσεις χωρίς ειδικές οδηγίες σχετικά με τον γλυκαιμικό δείκτη (GI) των υδατανθράκων.

Η έρευνα για τα Παιδιά
Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα παιδιά έχουν δημοσιευτεί σ' ένα ξεχωριστό άρθρο στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Pediatrics. Στις οικογένειες, υπήρχαν 827 παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών που συμμετείχαν στη διατροφική παρέμβαση. Τα παιδιά ακολούθησαν την ίδια διατροφή με τους γονείς τους. Περίπου 45% των παιδιών σε αυτές τις οικογένειες ήταν παχύσαρκα. Τα αποτελέσματα της μελέτης για τα παιδιά ήταν αξιοσημείωτα: Στην ομάδα των παιδιών που διατήρησε μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI) υδατάνθρακες,  το λίπος τους μειώθηκε από  46% σε 39% μία μείωση περίπου 15% σε 6 μήνες.

Η καλύτερη διατροφή
Η μελέτη Διογένης δείχνει ότι οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις (55/15/30) δεν είναι για τη πρόληψη της παχυσαρκίας μεταξύ των υπέρβαρων ανθρώπων. Μια διατροφή που αποτελείται από υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων είναι η καλύτερη λύση για τη παχυσαρκία και την εξασφάλιση ότι τα υπέρβαρα άτομα που έχουν χάσει βάρος θα μπορέσουν εύκολα να το διατηρήσουν με αυτή τη διατροφή και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραπομπές :
 1. "Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance" Thomas Meinert Larsen, PhD, Stine-Mathilde Dalskov, MSc, Marleen van Baak, PhD, Susan Ann Jebb, PhD, Angeliki Papadaki, PhD, Andreas F.H. Pfeiffer, MD, J. Alfredo Martinez, PhD, Teodora Handjieva-Darlenska, MD, PhD, Marie Kunešová, MD, PhD, Mats Pihlsgård, PhD, Steen Stender, MD, PhD, Claus Holst, PhD, Wim H.M. Saris, MD, PhD, and Arne Astrup, MD, DrMedSc, for the Diet, Obesity, and Genes (Diogenes) Project; New England Journal of Medicine, published online 25 Nov. 2010.
 2. The Effect of Protein and Glycemic Index on Children's Body Composition: The DiOGenes Randomized Study; Angeliki Papadaki Manolis Linardakis, Thomas M. Larsen, Marleen A. van Baak, Anna Karin Lindroos, Andreas F. H. Pfeiffer, J. Alfredo Martinez, Teodora, Handjieva-Darlenska, Marie Kunesová, Claus Holst, Arne Astrup, Wim H. M. Saris and Anthony Kafatos on behalf of the Diogenes Study Group; Pediatrics, Vol. 126, 5 Nov. 2010.

Για αναζήτηση της Έρευνας
1.Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης  http://www.life.ku.dk/English/Nyheder/2010/966_diogenes.aspx
2. The New England Journal of Medicine http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1007137
3. Pubmed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21105792
4. Pediatrics http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/peds.2009-3633v1
5. Αυτό είναι το πρόγραμμα Διογένης http://www.diogenes-eu.org/TheProject/Default.htm
6. Οι Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα http://www.diogenes-eu.org/TheProject/Participants.asp
7. H Πανευρωπαϊκή μελέτη για την απώλεια βάρους.
http://www.diogenes-eu.org/WeightLossStudy/Default.htm


Σχόλιο.  Η μεγαλύτερη λοιπόν διατροφική έρευνα στον κόσμο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μας δίνει τις εξής διατροφικές συστάσεις : Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών (25% της καταναλισκόμενης ενέργειας) και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) υδατανθράκων.