ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ - ΤΣΟΜΠΑ ΜΑΡΙΑ ΦΑΚΙΔΑΡΗ, ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 10 ΠΑΛΛΗΝΗ. ΤΗΛ. : 210-6031728 email : mariatsoba@gmail.com - Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα για παραγγελίες άνω των 60,00€

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΖΩΝΗ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΝΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ
Αν ακολουθήσω τη «Διατροφική Ζώνη», αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να έχω ρύζι και ζυμαρικά ξανά;
Φυσικά και όχι. Το ότι ακολουθείτε τη «Διατροφική Ζώνη» σημαίνει μόνο ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτές τις πηγές υδατανθράκων με συντηρητικότητα, όπως τα καρυκεύματα. Απλά επιβεβαιώστε ότι το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής σας λήψης υδατανθράκων προέρχεται από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Πρέπει να έχω εμμονή με τη «Διατροφική Ζώνη» για να είναι επιτυχής;
Όχι. Προφανώς, όσο μεγαλύτερη η ακρίβεια, τόσο μεγαλύτερα και τα αποτελέσματα, αλλά αν μόνο παίζετε με τους κανόνες του Παιχνιδιού της Ζώνης και χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του ματιού, δε θα βρεθείτε πολύ μακριά από το κέντρο της Διατροφικής Ζώνης. Απλά θυμηθείτε να δίνετε μεγάλη προσοχή στις ανταποκρίσεις σας μετά από ένα γεύμα. Ακολουθώντας τα απλά εργαλεία, θα είστε σε θέση να προσαρμόσετε το ορμονικό σας καρμπιρατέρ με αυξανόμενη ακρίβεια χωρίς να χρειάζεται να εμμένετε σχετικά με το μέγεθος των μερίδων, των block και των υπολογισμών.
Θα πρέπει να ανησυχώ για μια τέτοια φαινομενικά χαμηλή καθημερινή λήψη θερμίδων;
Αν έχετε υπερβολικό σωματικό λίπος (μεγαλύτερο από 15% για τους άντρες και μεγαλύτερο από 22% για τις γυναίκες), τότε όλες οι θερμίδες που χρειάζεστε βρίσκονται ήδη αποθηκευμένες στο σώμα σας. Θυμηθείτε ότι ο τυπικός άντρας ή η τυπική γυναίκα σ΄αυτή τη χώρα (Αμερική) κουβαλάει περίπου 100.000 θερμίδες αποθηκευμένου σωματικού λίπους κάθε στιγμή. Για να το βάλουμε αυτό σε προοπτική , αυτό αντιπροσωπεύει κατά προσέγγιση 1.700 τηγανίτες, που είναι ένα αρκετά μεγάλο πρωινό. Για να προσεγγίσετε αυτές τις 1.700 τηγανίτες χρειάζεστε απλά μια «ορμονική κάρτα ΑΤΜ» που να απελευθερώνει αυτές τις αποθηκευμένες θερμίδες. Η «Διατροφική Ζώνη» είναι αυτή η κάρτα. Αν χρησιμοποιείτε αυτήν την κάρτα ΑΤΜ σωστά, δε χρειάζεται να καταναλώνετε τόσο πολλές εξωτερικές θερμίδες για να ικανοποιήσετε τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματός σας. Στη «Διατροφική Ζώνη» τρώτε σα να βρίσκεστε ήδη στο ιδανικό σας ποσοστό σωματικού λίπους, επειδή χρησιμοποιείτε ένα συνδυασμό  του αποθηκευμένου σας λίπους και των εισερχόμενων θερμίδων για να επιτύχετε τις συνολικές σας θερμιδικές απαιτήσεις.
Καμία διατροφή χαμηλών θερμίδων δεν προκαλεί απώλεια βάρους;
Όχι απαραίτητα. Ερευνητικές μελέτες στη δεκαετία του 1950, διεξαγμένες από τους Κέκγουικ (Kekwick) και Πόαν (Pawan) στο Νοσοκομείο του Middlesex στο Λονδίνο, μελέτησαν διατροφές που αποτελούνταν από 1.000 θερμίδες την ημέρα. Όλοι οι ασθενείς έχασαν ουσιαστικό λίπος σε μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη (90%των θερμίδων), μια διατροφή υψηλή σε λίπος (90% των θερμίδων) και σε ανάμικτες διατροφές (41% των θερμίδων από υδατάνθρακες), αλλά οι περισσότεροι ασθενείς στην πραγματικότητα πήραν βάρος σε μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες (90% των θερμίδων). Το να κόβετε θερμίδες χωρίς να κερδίζετε πρόσβαση στην ορμονική σας κάρτα ΑΤΜ είναι μια σίγουρη προδιαγραφή για στέρηση, μόνιμη πείνα και κούραση. Κάθε φορά που μειώνετε θερμίδες, θα χάνετε κάποιο βάρος, αλλά τελικά θα πέφτετε σε ένα ορμονικό πλατό όπου η απώλεια βάρους (και πιο σημαντικά, η απώλεια λίπους) σταματάει, αλλά τα αισθήματα πείνας, στέρησης και κατάπτωσης συνεχίζονται. Η «Διατροφική Ζώνη» δεν είναι δίαιτα. Είναι ένα ορμονικό πρόγραμμα που σου επιτρέπει να βελτιώνεις την ποιότητα της ζωής σου.
Τι είναι πιο σημαντικό, το ποσό των υδατανθράκων που καταναλώνετε ή ο γλυκαιμικός δείκτης των υδατανθράκων που τρώτε;
Η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων είναι πιο σημαντική. Ωστόσο, θα πάρετε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα από τη «Διατροφική Ζώνη», εξασφαλίζοντας ότι οι περισσότεροι υδατάνθρακές σας προέρχονται από υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Τρώγοντας τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, επιβραδύνεται τις αναλογίες εισαγωγής τους στην κυκλοφορία του αίματος, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό καλύτερη δυνατή ισορροπία των επιπέδων ινσουλίνης σας. Επιπρόσθετα, οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη παρέχουν τα μέγιστα ποσά βιταμινών  και μετάλλων  με το μικρότερο ποσό υδατάνθρακα. Τελικά, τρώγοντας πρωταρχικά υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, θα έχετε συνεχώς να κάνετε με ένα χορταστικό γεύμα, επειδή οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι και πολύ συχνά υδατάνθρακες χαμηλής πυκνότητας. Είναι απλά πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να υπερκαταναλώσετε υδατάνθρακες χαμηλής πυκνότητας όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Πόσο καιρό θα περιμένω για να δω αποτελέσματα στη «Διατροφική Ζώνη»;
Μέσα σε δυο ή τρεις μέρες θα πρέπει να δείτε μια αξιοπρόσεκτη μείωση στην επιθυμία σας για υδατάνθρακα και αυξημένη πνευματική συγκέντρωση. Μέσα σε πέντε μέρες θα προσέξετε μια σημαντική αύξηση στην έλλειψη πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαζί με καλύτερη σωματική απόδοση. Μέσα σε δυο εβδομάδες, παρόλο που δε θα έχετε χάσει πολύ βάρος, θα παρατηρήσετε ότι τα ρούχα σας εφαρμόζουν πού καλύτερα. Έχετε υπόψη ότι η μέγιστη απώλεια λίπους που μπορείτε να περιμένετε είναι περίπου 500 με 750γραμ. λίπους την εβδομάδα. Είναι απλά αδύνατο να μειώσετε το υπερβολικό σωματικό λίπος γρηγορότερα.
Γιατί η «Διατροφική Ζώνη» δεν περιλαμβάνει το πρωτεϊνικό περιεχόμενο πηγών πλούσιων σε υδατάνθρακα όπως τα λαχανικά ή τα δημητριακά;
Επειδή ο πολύς κόσμος θα εύρισκε βαρετούς τους υπολογισμούς. Ένα σημαντικό ποσό πρωτεΐνης σ΄αυτές τις τροφές δεν απορροφάται. Επομένως, κανείς πρέπει να επιβάλλει διορθωτικούς παράγοντες για να λάβει υπόψη την πραγματική ποσότητα πρωτεΐνης που απορροφάται, και άρα, το αποτέλεσμά της στην ορμονική ανταπόκριση.  Εφόσον οι πηγές λαχανικών δεν είναι πολύ πυκνές σε πρωτεΐνη, φαίνεται πιο λογικό να αγνοήσουμε την πρωτεϊνική τους συνεισφορά. Οι χορτοφάγοι πρέπει να σιγουρέψουν ότι πάντα περιλαμβάνουν πηγές λαχανικών πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το στερεό τοφού σόγιας, απομονωμένες πρωτεϊνικές σκόνες ή προϊόντα απομίμησης κρέατος από σόγια σε κάθε γεύμα για να εξασφαλίσουν την επαρκή λήψη πρωτεΐνης.
Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό καθημερινής πρόσληψης block πρωτεΐνης;
Άσχετα από τους πρωτεϊνικούς σας υπολογισμούς, πάντα προτείνουμε ένα ελάχιστο οκτώ πρωτεϊνικών block κατά τη διάρκεια της μέρας για τους ενήλικες.
Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη θα προκαλέσει οστεοπόρωση και νεφρική ανεπάρκεια;
Όχι αν κάνετε μια διατροφή επαρκή σε πρωτεΐνη όπως είναι η «Διατροφική Ζώνη». Κανείς δε θα έπρεπε να τρώει περισσότερη πρωτεΐνη από τις σωματικές του απαιτήσεις, αλλά αντίστροφα, κανείς δε θα έπρεπε να τρώει λιγότερη, επειδή για να το κάνετε αυτό πρέπει να φέρετε τον εαυτό σας σε ένα στάδιο υποσιτισμού σε πρωτεΐνη. Στη «Διατροφική Ζώνη» όχι μόνο τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, αλλά και την έχετε μοιρασμένη σε τρία γεύματα και δυο σνακς. Είναι σχεδόν σα να προσλαμβάνετε μια ενδοφλέβια δόση πρωτεΐνης. H υπερβολική πρωτεΐνη σε οποιοδήποτε γεύμα δεν μπορεί να αποθηκευτεί από το σώμα και, συνεπώς, πρέπει να μετατραπεί σε λίπος. Το πρώτο βήμα σ΄αυτή τη διαδικασία μετατροπής είναι η απομάκρυνση των αμινοξέων από την πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να γεμίσει ένταση τα νεφρά αν μέσα στην κυκλοφορία του αίματος βρίσκεται υπερβολική πρωτεΐνη. Επιπλέον η νεότερη έρευνα δείχνει ότι, ακόμα και για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, οι πιο πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα οφέλη του περιορισμού της πρωτεΐνης μπορεί να υπερέβαλλαν. Η απώλεια ασβεστίου που συχνά σχετίζεται με την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρωτεΐνης εμποδίζεται ολοκληρωτικά αν παρέχεται μαζί με την πρωτεΐνη επαρκές διατροφικό ασβέστιο. Το ένα μέταλλο που δεν παίρνουν αρκετό πολλές γυναίκες είναι το ασβέστιο. Έτσι αν ανησυχείτε, πιείτε ένα ποτήρι γάλα ή πάρτε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου.
Γιατί οι Γάλλοι δεν έχουν υψηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων;
Οι διατροφολόγοι απλά σιχαίνονται τους Γάλλους. Καπνίζουν, πίνουν, τρώνε πολλά λιπαρά, δεν ασκούνται, μοιάζουν να περνάνε πολύ καλά και έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων στην Ευρώπη. Καλείται το Γαλλικό Παράδοξο. Είναι παράδοξο μόνο αν είναι αντίθετο στις δικές σας προσδοκίες. Προφανώς υπάρχει ένας αριθμός από λόγους για αυτές τις εκπληκτικές στατιστικές, αλλά πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι ότι τα γεύματά τους είναι μέτρια σε θερμίδες, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, πάντα περιέχουν πρωτεΐνη και περιλαμβάνουν λίπος. Αυτή είναι βασικά η «Διατροφική Ζώνη». Έχουμε επίσης το αποκαλούμενο Ισπανικό Παράδοξο. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι Ισπανοί έχουν φάει περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερο λίπος και λιγότερα δημητριακά από ότι συνήθιζαν ως πληθυσμός και τα ποσοστά τους σε καρδιακές παθήσεις πέφτουν. Αυτά δεν είναι παράδοξα, απλά προσαρμογές των ορμονικών ανταποκρίσεων ενός πληθυσμού σε μια μεταβαλλόμενη διατροφή.
Οι Κινέζοι τρώνε πολύ ρύζι. Δεν έχουν αυτοί χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων;
Όχι, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Καρδιάς (American Heart Association). Τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων σε αστούς Κινέζους άνδρες είναι σχεδόν τόσο μεγάλα όσο και τα ποσοστά για τους Αμερικανούς και οι Κινέζες, τόσο της επαρχίας, όσο και της πόλης, έχουν πραγματικά μεγαλύτερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων από εκείνα των Αμερικανίδων γυναικών.
Ανησυχώ για τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά και για τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του μοσχαριού και του κοτόπουλου. Τί πρέπει να κάνω;
Αυτές είναι έγκυρες ανησυχίες. Πρέπει πάντα να προσπαθείτε να τρώτε βιολογικά φρούτα και λαχανικά και μοσχάρια και κοτόπουλα εκτρεφόμενα σε φάρμες. Ωστόσο, να είστε έτοιμοι να πληρώσετε μια σημαντικά υψηλότερη τιμή και να είστε πρόθυμοι να αντεπεξέλθετε στη μειωμένη διαθεσιμότητα. Παρόλα αυτά, μην το χρησιμοποιήσετε αυτό για δικαιολογία για το ότι δεν τρώτε την κατάλληλη αναλογία πρωτεΐνης προς υδατάνθρακα σε κάθε γεύμα.
Δεν έχω υπερβολικό βάρος. Γιατί πρέπει να ακολουθήσω τη «Διατροφική Ζώνη»;
Η «Διατροφική Ζώνη» δεν είναι δίαιτα. Είναι ένα πρόγραμμα ορμονικού ελέγχου εφ΄όρου ζωής. Η απώλεια του υπερβολικού λίπους είναι μόνο μια παρενέργεια (αν και μια πολύ ευεργετική παρενέργεια). Η «Διατροφική Ζώνη» αναπτύχθηκε αρχικά για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς και δοκιμάστηκε σε κορυφαίους αθλητές παγκοσμίου επιπέδου. Ανάμεσα σ΄αυτά τα δυο ακραία όρια βρίσκονται όλοι οι υπόλοιποι. Αν βρίσκεστε στο ιδανικό σωματικό σας λίπος και θέλετε να σκέφτεστε καλύτερα και να αποδίδετε περισσότερο, τότε η «Διατροφική Ζώνη» είναι για σας.
Πότε αναπτύχθηκε η «Διατροφική Ζώνη»;
Το πρόγραμμα έχει υποστεί συνεχείς ελέγχους και αναθεωρήσεις από το 1984. Το παρόν πρόγραμμα αντιπροσωπεύει την έβδομη γενιά της πρωτότυπης σύλληψης για τον έλεγχο των ορμονικών αποκρίσεων, χρησιμοποιώντας τη διατροφική παρέμβαση. Η «Ζώνη» παρέχει μια πιο λεπτομερή ιστορία αυτής της διαδικασίας ανάπτυξης. Η «Διατροφική Ζώνη» έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της αναπτυξιακής περιόδου από το 1984.
Μπορώ να συνεχίσω ακόμα να χρησιμοποιώ τις βιταμίνες και τα μέταλλά μου;
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι μια άριστη ασφαλιστική τακτική χαμηλού κόστους που εξασφαλίζει επαρκή επίπεδα μικροθρεπτικών ουσιών. Ωστόσο, η «Διατροφική Ζώνη» -που αρχικά συντέθηκε από πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών, από φρούτα και λαχανικά- παρέχει και άριστη βάση βιταμινών και μετάλλων και απαιτεί μικρή συμπληρωματικότητα.
Τι ακριβώς εννοείτε με τη «συντηρητική χρήση», όταν αναφέρεστε στους μη ευνοϊκούς υδατάνθρακες;
Προσπαθήστε να μην κάνετε τους μη ευνοϊκούς υδατάνθρακες (δημητριακά, άμυλα, ψωμί και ζυμαρικά) να καταλαμβάνουν περισσότερο από το 25% των συνολικών block υδατανθράκων σε ένα γεύμα. Χρησιμοποιήστε τους ως καρυκεύματα, όχι ως πρωταρχική πηγή της υδατανθρακικής σας πρόσληψης.
Θα πρέπει να ανησυχώ για το αλάτι (νάτριο);
Όχι, αν ακολουθείτε τη «Διατροφική Ζώνη». Εάν δεν την ακολουθείτε, τότε λόγω του ότι η υπερβολική ινσουλίνη ενεργοποιεί ένα άλλο ορμονικό σύστημα που προωθεί την κατακράτηση αλατιού. Ωστόσο, είναι πάντα λογικό να μην χρησιμοποιείτε υπερβολικές ποσότητες αλατιού.
Είμαι αποκλειστικά χορτοφάγος. Πώς μπορώ να κάνω αυτή τη διατροφή κατάλληλη για μένα;
Απλά προσθέστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη στην υπάρχουσα διατροφή σας για να διατηρήσετε τη σωστή αναλογία πρωτεΐνης προς υδατάνθρακα. Ιδανικές επιλογές θα ήταν το στερεό και έξτρα στερεό τοφού σόγιας και η απομονωμένη σκόνη πρωτεΐνης από σόγια. Η νέα γενιά προϊόντων απομίμησης κρέατος βασισμένων στη σόγια (hot dogs, χάμπουργκερ, λουκάνικα, κτλ.) είναι άλλος ένας άριστος τρόπος να πάρετε χορτοφαγικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη στα υπάρχοντα γεύματά σας. Παραδοσιακές χορτοφαγικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα φασόλια, έχουν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό σε υδατάνθρακα για το ποσοστό πρωτεΐνης που παρέχουν, το οποίο κάνει αδύνατη την επίτευξη της επιθυμητής αναλογίας πρωτεΐνης προς υδατάνθρακα που απαιτείται για την είσοδο στη Ζώνη.
Ποιες σκόνες πρωτεΐνης είναι καλύτερες;
Άριστες πηγές απομονωμένης πρωτεΐνης είναι η σκόνη πρωτεΐνης αυγών. Οι συνδυασμοί αυγών και γάλακτος και η σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη. Για χορτοφάγους, οι σκόνες απομονωμένης πρωτεΐνης σόγιας είναι άριστες επιλογές. Οι πρωτεϊνικές σκόνες είναι διαθέσιμες στα περισσότερα καταστήματα αθλητικών ειδών και υγιεινής διατροφής. Αυτές οι πρωτεϊνικές σκόνες μπορούν να προστεθούνε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακα, όπως η βρώμη, για να γίνουν πιο ευνοϊκά ορμονικά. Μπορούν επίσης να προστεθούν σε αλεύρι και μίγματα (όπως οι τηγανίτες, τα μάφινς, και τα μίγματα μπισκότων) προκειμένου το μαγείρεμα και το ψήσιμο να κατοχυρώσουν την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη.
Τι επίδραση θα έχουν οι διάφορες μαγειρικές μέθοδοι στην ποιότητα των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών ουσιών;
Το μαγείρεμα έχει μικρή επίδραση στις μακροθρεπτικές ουσίες (εκτός του ότι η υπερβολική θέρμανση μπορεί να καταστρέψει και να διασταυρώσει την πρωτεΐνη με τους υδατάνθρακες). Ωστόσο, το μαγείρεμα μπορεί να έχει ένα σημαντικό αρνητικό αποτέλεσμα στις μικροθρεπτικές ουσίες (βιταμίνες και μέταλλα). Οι βιταμίνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη θέρμανση. Και τα μέταλλα μπορούν να εξαχθούν από την τροφή όταν μαγειρευτούν σε νερό. Συνεπώς τα λαχανικά στον ατμό είναι μια ιδανική παρασκευαστική μέθοδος, για την κατακράτηση των θρεπτικών ουσιών και επιπλέον, κάνει τα λαχανικά πιο εύπεπτα. Τα φρούτα τρώγονται συνήθως ωμά, διατηρώντας όλες τις μικροθρεπτικές ουσίες τους. Όσο οι υδατάνθρακες επεξεργάζονται ή μαγειρεύονται περισσότερο, τόσο γρηγορότερος είναι ο αριθμός εισόδου τους στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στιγμιαίες μορφές υδατάνθρακα, όπως το στιγμιαίο ρύζι ή οι στιγμιαίες πατάτες, πρέπει να αποφεύγονται.
Τρώω το γεύμα ή το σνακ μου ακόμα κι όταν δεν πεινάω;
Ναι. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να φάτε, προκειμένου να διατηρήστε την ορμονική ισορροπία από το ένα γεύμα στο άλλο.
Αυτή η διατροφή θα θεραπεύσει τη ζημιά που έχει γίνει στο σώμα μου μέσα στα χρόνια;
Το σώμα έχει μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να αυτοεπισκευάζεται, με τα κατάλληλα εργαλεία. Τα καλύτερο απ΄αυτά τα εργαλεία είναι η διατροφή, ιδιαίτερα εκείνη που ενορχηστρώνει τις κατάλληλες ορμονικές αποκρίσεις που επιταχύνουν την επισκευαστική διαδικασία.
Γιατί δε μετράω όλη την πρωτεΐνη, τον υδατάνθρακα και το λίπος σε ότι τρώω;
Γιατί πιθανότατα θα χρειαζόσασταν έναν μικρό υπολογιστή για να κάνετε όλους τους υπολογισμούς. Αυτός είναι ο λόγος που επινοήσαμε τη μέθοδο των block που λαμβάνει υπόψη την περιεκτικότητα σε λίπος και την πέψη των πρωτεϊνών, την περιεκτικότητα σε λίπος στην πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών και την περιεκτικότητα υδατανθράκων χαμηλής ινσουλίνης στους υδατάνθρακες, κάνοντας τους υπολογισμούς σας  για την προετοιμασία κάθε γεύματος ιδιαίτερα απλούς.
Θα με βάλει στη Ζώνη ένα γεύμα υγρών στη σωστή αναλογία; Αν όχι, γιατί όχι;
Ένα γεύμα υγρών έχει πολύ μεγαλύτερη περιοχή επιφάνειας από τη στερεά τροφή. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό πέψης και λήψης μακροθρεπτικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος δεν μπορεί να ελεγχθεί το ίδιο καλά και υπάρχει μια ανταποκρινόμενη μείωση στον επιθυμητό ορμονικό έλεγχο. Τα γεύματα υγρών είναι πιο βολικά, αλλά δεν είναι τόσο επιθυμητά ορμονικά όσο η στερεά τροφή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιστασιακά, αν απλά δε έχετε το χρόνο να μαγειρέψετε.
Μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη «Διατροφική Ζώνη»;
Η διατροφή είναι ιδανική για παιδιά επειδή πρέπει να βρίσκονται στη Ζώνη ακόμα πιο πολύ από τους ενήλικες. Για τα παιδία, υποθέστε ότι έχουν 10% σωματικό λίπος, όταν κάνετε τους υπολογισμούς για την μυϊκή σωματική τους μάζα. Μετά όποιος κι αν είναι ο παράγοντας δραστηριότητάς τους στην πραγματικότητα, ανεβάστε τον κατά δυο επίπεδα. Αυτό είναι για να εξασφαλίσει περισσότερη από την επαρκή πρωτεΐνη για την ανάπτυξη. Η μια πρωτεϊνική πηγή που σχεδόν κάθε παιδί θα φάει, είναι το τυρί. Παρόλο που είναι λίγο υψηλό σε κορεσμένα λίπη, το τυρί αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσει η εισαγωγή περισσότερων πρωτεϊνών στη διατροφή του παιδιού σας. Αυτό αφήνει  μόνο το δύσκολο κομμάτι για τους γονείς: το να κάνετε τα παιδιά σας να τρώνε φρούτα και λαχανικά, αντί για ζυμαρικά και ψωμί.
Πώς ξέρω ότι δύο χρόνια από τώρα η «Διατροφική Ζώνη» δε θα καταλήξει να είναι σαν τις άλλες δίαιτες που παράγουν αρχικά πολύ καλά αποτελέσματα;
Η «Διατροφική Ζώνη» δεν είναι δίαιτα, αλλά ένα πρόγραμμα ορμονικό ελέγχου εφ΄όρου ζωής που σας επιτρέπει να μεγιστοποιήσετε το πλήρες γενετικό σας δυναμικό. Αυτά τα ορμονικά συστήματα έχουν εξαντληθεί τα τελευταία σαράντα εκατομμύρια χρόνια κι είναι μάλλον απίθανο ν΄αλλάξουν σύντομα. Προκαλεί έκπληξη το ότι πολλές δίαιτες βασίζονται στη λαιμαργία. Είτε φάτε όλους τους υδατάνθρακες που θέλετε (διατροφές υψηλές σε υδατάνθρακες και χαμηλές σε λίπη), ή όλες τις πρωτεΐνες και τα λίπη που θέλετε (διατροφές υψηλές σε πρωτεΐνες και χαμηλές σε υδατάνθρακες). Η «Διατροφική Ζώνη» βασίζεται στη συντηρητικότητα. Υπάρχουν όρια στις ποσότητες των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους που καταναλώνονται σε κάθε γεύμα.
Βρίσκομαι εκτός των πινάκων υπολογισμού του λίπους που βρίσκονται στη «Διατροφική Ζώνη». Τι θα πρέπει να κάνω;
Υποθέστε ότι έχετε λίπος 50% του σωματικού βάρους. Με τον καιρό θα χάσετε επαρκές λίπος, ούτως ώστε να μπορείτε να ακολουθήσετε τους χάρτες των ποσοστών σωματικού λίπους. Αν βρίσκεστε εκτός των χαρτών βάρους, τότε αυξήστε επίσης το επίπεδο σωματικής σας άσκησης κατά ένα επίπεδο, επειδή, με όλο το επιπλέον λίπος που έχετε, κάνετε ουσιαστικά ελαφριά εξάσκηση με τα βάρη εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ
Γιατί χρειάζομαι επιπλέον λίπος; Τι είναι αυτό;
Παραδόξως χρειάζεται λίπος για να καεί το λίπος, αν αυτό το λίπος είναι μονοακόρετσο. Να θυμάστε ότι αυτό δεν είναι δικαιολογία δια λαίμαργη κατανάλωση λίπους, αλλά η ανάγκη για προσθήκη λογικών ποσοτήτων λίπους σε κάθε γεύμα. Καταρχάς το λίπος λειτουργεί ως μπάρα ελέγχου για να ελαττώσει το ρυθμό εισόδου υδατανθράκων στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι τη ανταπόκριση της ινσουλίνης. Δεύτερον, απελευθερώνει μια ορμόνη, την  χολοκυστοκινίνη (ΧΚΚ) από το στομάχι,  οποία λέει στον εγκέφαλο να σταματήσει να τρώει. Τρίτον, παρέχει τα κατασκευαστικά στοιχεία (πχ τα απαραίτητα λιπαρά οξέα) για τις εικοσανοειδείς. Τα μεγαλύτερα ποσά πρόσληψης λίπους θα πρέπει να είναι με τη μορφή μονοακόρεστου λίπους και οι ποσότητες λίπους που καταναλώνετε υπαγορεύονται από τη ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνετε σε κάθε γεύμα.
Μπορώ να χάσω πολύ σωματικό βάρος;
Προφανώς είναι δυνατό να χάσετε πολύ σωματικό λίπος. Έτσι, όταν θα φτάσετε σε ένα ποσοστό σωματικού λίπους με το οποίο είστε ευτυχισμένοι και θέλετε να σταθεροποιήσετε το βάρος σας σ΄αυτό το σημείο, απλά προσθέστε περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή σας. Αυτά τα επιπλέον μονοακόρεστα λιπαρά θα ενεργήσουν ως  θερμιδικός εξισορροπιστής που θα παρέχει τις επιπλέον θερμίδες για να διατηρήσει το ποσοστό σωματικού σας λίπους, χωρίς να επηρεάσει τα επίπεδα ινσουλίνης. Γιατί; Το μονοακόρεστο λίπος δεν έχει επίδραση στην ινσουλίνη. Είναι ορμονικά ουδέτερο.
Γιατί ένα block λίπους είναι μόνο 1,5γραμ.;
Κάθε block πρωτεΐνης χαμηλών λιπαρών περιέχει κατά προσέγγιση 1,5γραμ. «κρυμμένου» λίπους. Επομένως, προσθέτοντας ένα επιπλέον block λίπους (το οποίο ορίζεται ως 1,5γραμ. λίπους) για κάθε block πρωτεΐνης χαμηλών λιπαρών, καταναλώνετε στην πραγματικότητα 3γραμ. λίπους ή δυο block λίπους (ένα εσωτερικό μέσα στην πρωτεΐνη και ένα εξωτερικό) για κάθε blockπρωτεΐνης. Αν χρησιμοποιείτε πηγές πρωτεϊνών χωρίς λιπαρά, όπως απομονωμένες πρωτεϊνικές σκόνες, τότε πρέπει να προσθέσετε δυο Block λίπους για να επιτύχετε αυτή την αναλογία. Προφανώς, αν τρώτε επιλογές πρωτεϊνών υψηλότερων σε λίπος, δε θα προσθέτατε κανένα επιπλέον block λίπους σε ένα γεύμα. Θυμηθείτε ότι κάθε φορά που προσθέτετε επιπλέον block λίπους σε ένα γεύμα, θα πρέπει πρωταρχικά να αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά (όπως π.χ. λάδι ελιάς).
Γιατί είναι λάθος το να συμπληρώνω τη διατροφή μου με λάδι λιναρόσπορου;
Ένα κεντρικό θέμα στη «Ζώνη» είναι η μείωση των επιπέδων αραχιδονικού οξέος με τη διατροφή. Ο έλεγχος της ινσουλίνης είναι το πιο ισχυρό σας εργαλείο, αλλά η προσθήκη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να έχει ένα σημαντικό όφελος. Το λάδι λιναρόσπορου είναι πλούσιο σε άλφα λινολενικό οξύ (ΑΛΟ), το οποίο είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ και συνεπώς, έχει κάποιο ρόλο στον έλεγχο παραγωγής του αραχιδονικού οξέος. Αλλά αν πρόκειται να συμπληρώσετε με ένα ωμέγα-3 έλαιο, τότε σας προτείνω το λάδι ψαριών, το οποίο είναι πλούσιο στο καλύτερο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΠΟ). Το ΕΠΟ έχει δέκα φορές μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση της παραγωγής κακών εικοσανοειδών από ότι το ΑΛΟ σε βάση γραμμαρίων προς γραμμάρια. Ένας άλλος λόγος που προτιμώ το λάδι ψαριών από το λάδι λιναρόσπορου είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση ΑΛΟ στο λάδι λιναρόσπορου τείνει να μειώσει την παραγωγή γάμα λινολενικού οξέος (ΓΛΟ), το κατασκευαστικό στοιχείο των καλών εικοσανοειδών. Τι είναι υπερβολή; Οτιδήποτε παραπάνω από μια κουταλιά την ημέρα. Τελικά ο τεράστιος όγκος ερευνητικών δεδομένων σχετικά με τα κλινικά οφέλη του ΕΠΟ μελετάται δύσκολα. Επομένως η συμπληρωματικότητα με ΕΠΟ σε αντίθεση με το ΑΛΟ, θα έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην εισαγωγή σας στη «Ζώνη». Προσπαθήστε να προσθέσετε στη διατροφή σας συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρού οξέος υψηλής απόσταξης πάνω από 60% περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 (με ιδανική περιεκτικότηκα το 75%) , ή προσπαθήστε να πάρετε αυτά τα λιπαρά οξέα από την ίδια τροφή. Οι καλύτερες πηγές ΕΠΟ είναι ο σολομός, το σκουμπρί, ο κολιός και η σαρδέλα. Η συνιστώμενη ημερίσια δόση ωμέγα-3 είναι 2,5 γραμμάρια.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν το λάδι ψαριού είναι ασφαλές;
Η καλύτερη ένδειξη ότι μια κάψουλα λάδι ψαριού ή μουρουνέλαιου που περιέχει ΕΠΟ έχει αποσταχθεί μοριακά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν απομακρυνθεί τα επιβλαβή χημικά όπως μεθυλικό υδράργυρο ή PCB, είναι το ότι είναι ελεύθερη χοληστερίνης. Αυτή είναι μια πολύ ακριβή διαδικασία που κυριολεκτικά, αποστάζεται από χημικά αφήνοντας το ευαίσθητο λάδι ψαριού ανέπαφο. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε υπολειπόμενα ΡCB, τα οποία σχεδόν μολύνουν όλα τα ψάρια και μπορούν να βρεθούν ακόμα και σε ραφιναρισμένο λάδι ψαριού, έχουν απομακρυνθεί.
Είμαι χορτοφάγος και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω έλαιο ψαριού. Τι πρέπει να κάνω;
Αυτή είναι η μια περίπτωση που θα πρότεινα συμπλήρωση της διατροφής σας με λάδι λιναρόσπορου ως πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αλλά θα πρότεινα όχι παραπάνω από μια κουταλιά ραφιναρισμένο λάδι λιναρόσπορου την ημέρα, ούτως ώστε να μη συμβιβαστεί η φυσική παραγωγή ΓΛΟ (GLA).

Η ΤΕΛΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Πώς προσαρμόζω το ορμονικό μου καρμπιρατέρ;
Δεν είναι όλοι γενετικά ίδιοι. Το ορμονικό σας καρμπιρατέρ βασίζεται στην αναλογία πρωτεΐνης προς υδατάνθρακα, που παράγει την καλύτερη ορμονική ανταπόκριση για σας. Εκείνη η ορμονική ανταπόκριση μετριέται εύκολα, αν ρωτήσετε τον εαυτό σας, «Πώς νιώθω;» τέσσερις με πέντε ώρες μετά από ένα γεύμα. Αν διατηρείτε άριστη πνευματική διαύγεια και δεν πεινάτε, τότε η αναλογία πρωτεΐνης προς υδατάνθρακα στο τελευταίο γεύμα που φάγατε είναι σωστή για σας. Στόχος σας είναι να κάνετε κάθε γεύμα με την ίδια αναλογία να παράγει την ίδια ορμονική ανταπόκριση. Για την τεράστια πλειοψηφία των ατόμων, αυτή η αναλογία είναι 3γραμ. πρωτεΐνης για κάθε 4γραμ. υδατάνθρακα. Έτσι ο πιο επαρκής τρόπος για να κουρδίσετε έξοχα το καρμπιρατέρ σας, είναι να ξεκινήσετε με αυτή την αναλογία και μετά να πειραματιστείτε ελαφρά, για να καθορίσετε τα όρια σας, χρησιμοποιώντας την πείνα και την πνευματική διαύγεια ως παραμέτρους για τη βελτίωση.
Πεινάω ακόμα μέσα στη «Διατροφική Ζώνη». Τι πρέπει να κάνω;
Πρέπει να κάνετε μια μικρή προσαρμογή στο ορμονικό σας καρμπιρατέρ. Πάντα να κοιτάτε το τελευταίο σας γεύμα. Αν νιώθετε πεινασμένοι μέσα στις δύο με τρεις ώρες αφού φάτε και γνωρίζετε μια πτώση στην πνευματική συγκέντρωση (λόγω χαμηλού σακχάρου του αίματος), είναι επειδή καταναλώσατε πολλούς υδατάνθρακες σε σχέση με την ποσότητα της πρωτεΐνης. Ως αποτέλεσμα φτιάχνετε πάρα πολλές κακές εικοσανοειδείς, λόγω μιας αύξησης στην έκκριση της ινσουλίνης και σας έχουν βγάλει εκτός «Ζώνης». Απλά φτιάξτε το ίδιο γεύμα και στο μέλλον με τα ίδια block πρωτεΐνης, αλλά μειώστε κατά ένα block τους υδατάνθρακες. Από την άλλη πλευρά, αν νιώθετε πεινασμένος πριν περάσουν 4 ώρες, αλλά διατηρείτε καλή πνευματική συγκέντρωση, στην πραγματικότητα φτιάχνετε πάρα πολλές καλές εικοσανοειδής, γεγονός το οποίο μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, πάρα πολύ. Ο εγκέφαλος έχει ένα αισθητήριο σύστημα που καταλαβαίνει τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος και σας λέει να φάτε για να αυξήσετε τα επίπεδα ινσουλίνης, αν ο εγκέφαλος λαμβάνει αρκετό σάκχαρο με το αίμα (από όπου και η καλή πνευματική συγκέντρωση). Απλά φτιάξτε αυτό το ίδιο γεύμα και στο μέλλον και προσθέστε ένα επιπλέον Block υδατάνθρακα στο γεύμα. Στην ουσία αυτό που κάνετε είναι να προσαρμόσετε το ορμονικό σας καρμπιρατέρ, για να επιτύχετε το κέντρο της Ζώνης. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερα μονοακόρετσα λίπη σε κάθε γεύμα, αφού το λίπος απελευθερώνει την ορμόνη χολοκυστοκινίνη (ΧΚΚ), η οποία προωθεί ένα συναίσθημα πληρότητας, γνωστό ως κορεσμός.
Έχω αναπτύξει κάποια δυσκοιλιότητα. Τι πρέπει να κάνω;
Η «Διατροφική Ζώνη» θα αλλάξει το μεταβολισμό του σώματός σας με το να καίει το λίπος από το κάψιμο των υδατανθράκων. Ο μεταβολισμός των λιπών απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες νερού σε καθημερινή βάση. Έτσι το πρώτο βήμα, είναι να αυξήσετε τη λήψη νερού κατά 50%. Αν αυτό δεν αρκεί για να μειώσετε τη δυσκοιλιότητα, τότε σημαίνει ότι πιθανότατα απελευθερώνεται αποθηκευμένο αραχιδονικό οξύ από τα λιπαρά σας κύτταρα. Για το 25% περίπου των ανθρώπων, θα πραγματοποιηθεί μια απελευθέρωση αραχιδονκού οξέος, το οποίο είναι το θεμέλιο για τις κακές εικοσανοειδείς, από το αποθηκευμένο σωματικό λίπος. Η απελευθέρωση του αραχιδονικού οξέος από το αποθηκευμένο σας λίπος είναι αποτέλεσμα των προηγούμενων διατροφικών σας συνηθειών. Αυτή η προσωρινή αύξηση του αραχιδονικού οξέος μπορεί να επιτείνει τη δυσκοιλιότητα, μειώνοντας τη ροή του νερού μέσα στο κόλον. Προσθέτοντας επιπλέον ωμέγα-3 στη διατροφή σας, θα περιοριστεί στο ελάχιστο αυτό το αποτέλεσμα. Θα μπορούσα επίσης να προτείνω τη λήψη βιταμίνης C στη διατροφή σας 500-1000 mg. Εναλλακτικά, μπορείτε να ελαττώσετε την πρόσβαση στο αποθηκευμένο σωματικό σας λίπος, κάνοντας μια μικρή προσαρμογή στο ορμονικό σας καρμπιρατέρ και προσθέτοντας ένα επιπλέον Block υδατάνθρακα σε κάθε γεύμα. Αν επιμένει η δυσκοιλιότητα χρησιμοποιήστε προβιοτικά σε κάθε γεύμα.
Πρέπει να προσθέσω πρωτεΐνη, αν προσπαθώ να κερδίσω μυϊκή σωματική μάζα; Και αν αυτό ισχύει, πόση;
Ο μόνος τρόπος για να φτιάξετε μυϊκή μάζα είναι με την άσκηση, πρωταρχικά με την προπόνηση με βάρη. Ωστόσο το χτίσιμο 500γραμ. νέας μυϊκής μάζας ανά μήνα είναι ένας ευγενής στόχος. Παρόλα αυτά για να το κάνετε αυτό, απαιτείται μόνο ένα επιπλέον block πρωτεΐνης την ημέρα μαζί με τον αριθμό των πρωτεϊνικών block που απαιτείται για τη διατήρηση της υπάρχουσας μυϊκής σωματικής μάζας. Μισό κιλό νέου μυός ισούται με 500 γραμμάρια. Αλλά ο μυς είναι κατά 70% νερό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μισό κιλό νέου μυός περιέχει περίπου 150 γραμμάρια μυϊκό ιστό. Διαιρέστε τα 150 γραμμάρια δια 30 ημέρες και θα πάρετε 5 γραμμάρια επιπλέον πρωτεΐνης την ημέρα, που απαιτούνται για το χτίσιμο ενός νέου μυός. Η λήψη ενός επιπλέον πρωτεϊνικού block (7γραμ.) την ημέρα θα είναι περισσότερο από επαρκής για την αναζήτησή σας να προσθέσετε μισό κιλό μυός ακόμα το μήνα. 
Πώς πρέπει να αλλάξω αυτή τη διατροφή αν είμαι έγκυος ή θηλάζω το παιδί μου;
Αν είστε έγκυος ή θηλάζουσα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη «Διατροφική Ζώνη» προκειμένου να εξασφαλίσετε επαρκείς δόσεις πρωτεΐνης. Για τις εγκύους γυναίκες, οποιοδήποτε κι αν είναι στην πραγματικότητα το επίπεδο της σωματικής σας δραστηριότητας, αυξήστε το κατά δυο επίπεδα. Για παράδειγμα, αν έχετε σωματική δραστηριότητα 1,3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικής μάζας, τότε αυξήστε τη στα 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό μυϊκής σωματικής μάζας. Για τις θηλάζουσες μητέρες, αυξήστε τον παράγοντα της σωματικής σας δραστηριότητας κατά ένα επίπεδο πάνω από το πραγματικό σας επίπεδο σωματικής δραστηριότητες. Ωστόσο σε περίπτωση εγκυμοσύνης, να επισκέπτεστε πάντα τον ιατρό σας προτού κάνετε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές.
Μπορώ να ελαττώσω τα block λίπους, εφόσον εφαρμόζω τις απαιτήσεις μου σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα;

Μπορείτε, αλλά προς μεγάλη ειρωνεία, δε θα χάσετε και πολύ λίπος. Η μικρή ποσότητα προστιθέμενου λίπους ενεργεί ως μπάρα ελέγχου για τη μείωση του ρυθμού εισόδου υδατανθράκων μέσα στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι την έκκριση ινσουλίνης. Μειώνοντας την ινσουλίνη, μπορείτε να έχετε πρόσβαση πιο αποτελεσματικά στο αποθηκευμένο σωματικό λίπος. Επίσης, το λίπος προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης χολοκυστοκινίνης (ΧΚΚ), η οποία προάγει το αίσθημα του κορεσμού ανάμεσα στα γεύματα. Φυσικά οποιοδήποτε επιπλέον λίπος στη διατροφή σας, θα πρέπει καταρχάς να είναι μονοακόρεστο λίπος, όπως ελαιόλαδο, guacamole, αμύγδαλα ή ξηρούς καρπούς macadamia.