http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs00125-007-0716-y
Jonsson T, Granfeldt Y, Erlanson-Albertsson C, Ahren B, and Lindeberg S. Nutr Metab 7:85 (2010)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21118562
Εθνικού Ιταλικού Ιδρύματος Έρευνας για τη Διατροφή και τις Τροφές 55/15/30
Οι ερευνητές: G.Fontani, F.Corradeschi, A.Fellici, F. Alfati,R.Bugarini, A.I.Fiaschi, D.Corretani, G.Montofrano, A.M.Rizzo and B.Berra.
Υποστηρίζεται ότι η σύσταση της διατροφής θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Μία διατροφή με αυξημένη πρωτεΐνη και με μια αντίστοιχη μείωση του υδατάνθρακα βελτιώνει την γλυκόζη και την ινσουλίνη (ομοιόσταση). Επιπρόσθετα εκτός από τη μείωση και τη ποιοτική επιλογή του υδατάνθρακα φαίνεται ότι τα εικοσανοειδή και τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη βελτίωση της υγείας μας.
Στη παρούσα μελέτη συγκρίνουμε τα αποτελέσματα βελτίωσης των προβλημάτων υγείας δύο ομάδων, χορηγώντας τους διαφορετικές διατροφές :
Εθνικό Ιταλικό Ίδρυμα Έρευνας για τη Διατροφή και τις Τροφές: 55% υδατάνθρακες,15% πρωτεΐνες και 30% λιπαρά
Και στις 2 διατροφές προστέθηκαν ως συμπλήρωμα τα Ωμέγα -3 λιπαρά οξέα.
Την 35η μέρα του πειράματος οι διατροφές σε κλίμακα 1:1 άλλαξαν τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούσαν οπότε τα Ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, αντικαταστάθηκαν από εικονικά λιπαρά οξέα (placebo) λάδι ελιάς Ρ και το αντίστροφο. Η μελέτη διήρκησε 70 μέρες και τα άτομα εξετάστηκαν 3 φορές, (1η μέρα, 35η μέρα διασταύρωσης και 70η μέρα).
Πανεπιστήμιο Μιλάνο, Μιλάνο Ιταλία: (G.Montofrano, A.M.Rizzo, B.Berra)
Επιμέλεια εργασίας: Αθανασιάδης Αθανάσιος
Επιβλέπων καθηγητής: Δεδούσης Γ.
Μέλη επιτροπής: Ζαμπέλας Α., Παναγιωτάκος Δ.
ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΣΤΙΣ 26-27/10/2007 ΜΕ ΘΕΜΑ
ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Παχύσαρκοι ασθενείς με Μεταβολικό Σύνδρομο
Ένας από τους λόγους που αφανίζονται τα πλεονεκτήματα της «μεσογειακής διατροφής» είναι ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία ενός ποιοτικού γεύματος της. Χρειάζεται χρόνος για να αγοράσετε τα φρέσκα λαχανικά. Χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν. Σε έναν κόσμο χωρίς παγκοσμιοποίηση, θα είχαμε πολύ περισσότερο χρόνο. Τώρα είμαστε σε ανταγωνισμό με κάθε άνθρωπο για μια θέση εργασίας, και το αποτέλεσμα είναι ο λιγοστός χρόνος. Η πρώτη επίπτωση αυτής της συμπίεσης του χρόνου είναι ότι δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε και να καταναλώσουμε σωστής ποιότητας φαγητά. Άλλη μία σκοτεινή πτυχή της παγκοσμιοποίησης είναι η μείωση του αριθμού των τροφίμων που χρησιμοποιούνται από το γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα αυτά είναι το λιγότερο ακριβά, έχουν παρατεταμένη διάρκεια ζωής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ φθηνό, εύκολο, και «μεταφερόμενο» (που δεν απαιτεί μαχαίρι ή πιρούνι για να φαγωθεί) επεξεργασμένο φαγητό. Τα μόνα συστατικά τροφίμων που πληρούν αυτές τις απαιτήσεις είναι φθηνά επεξεργασμένα δημητριακά και φθηνά εξευγενισμένα φυτικά έλαια. Και οι παραγωγοί αυτών των τροφίμων δεν είναι η Κίνα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ακριβά, εκτός και αν τα καλλιεργούμε οι ίδιοι. Με την αστικοποίηση της Μεσογείου, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα βασίζονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σε εστιατόρια για τα γεύματά τους. Δεν αποτελεί έκπληξη πια η κατανάλωση των φθηνών, επεξεργασμένων δημητριακών και φυτικών ελαίων, τα οποία στο παρελθόν ήταν ξένα συστατικά για την μεσογειακή διατροφή (ανεξάρτητα από την τοποθεσία). Τώρα έχουν αντικαταστήσει τα λαχανικά, τα φρούτα και το ελαιόλαδο (τα κύρια συστατικά τροφίμων της μεσογειακής διατροφής), επειδή είναι φθηνότερα. Για παράδειγμα, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι τώρα 400 φορές πιο ακριβά από την ίδια θερμιδική ποσότητα επεξεργασμένων δημητριακών που εισάγονται από την Αμερική. Το αραβοσιτέλαιο από την Αμερική είναι σήμερα πέντε φορές φθηνότερο από ό, τι το ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή της Μεσογείου.
Οι άνθρωποι στις περιοχές της Μεσογείου τρώνε πια τα ίδια τρόφιμα που έχουν προκαλέσει παχυσαρκία στην Αμερική. Αυτό εξηγεί γιατί το 75% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και πάνω από το μισό του πληθυσμού της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Κάνουν τις σωστές επιλογές για την τσέπη τους (φθηνά τρόφιμα), αλλά τις λάθος επιλογές για την υγεία τους (ολοένα και πιο φλεγμονώδης δίαιτα).
Ακόμα κι αν επιστρέψουν στην αρχική μεσογειακή διατροφή (Κρητική διατροφή), με τα κρητικόπουλα 13 έως 17 ετών να είναι τα πιό παχύσαρκα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2), ακόμη και αυτή δεν είναι η καλύτερη διατροφή για την υγεία. Αυτό φάνηκε σε μια πρόσφατη δημοσίευση η οποία συνέκρινε την μεσογειακή διατροφή, 50% θερμίδες από υδατάνθρακες, 20% θερμίδες από πρωτεΐνες, και 30% των θερμίδων από λίπος, με μια διατροφή που περιέχει 40% υδατάνθρακες , 30% πρωτεΐνη, και 30% λίπος. Η δεύτερη διατροφή ήταν πιο χορταστική και είχε καλύτερα κλινικά αποτελέσματα, ειδικά σε ορμονικές αντιδράσεις, σε σύγκριση με την Μεσογειακή Διατροφή (3,4). Εκτός του ότι είχε διαφορετική αναλογία στα μακροθρεπτικά συστατικά, η άλλη δίαιτα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη σε σιτηρά και γαλακτοκομικά προϊόντα σε σύγκριση με τη μεσογειακή διατροφή.
Έτσι, εάν θέλετε να ακολουθήσετε μια δίαιτα που να είναι η εξέλιξη της μεσογειακής διατροφής, τότε κάντε μια διατροφή που είναι υψηλότερη σε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρωτεΐνη, χαμηλότερη σε υδατάνθρακες (αλλά πλούσια σε λαχανικά και φρούτα) αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο και ωμέγα-6 λιπαρά. Σίγουρα ακούγεται σαν τη Διατροφική Ζώνη 40/30/30 (5).
Αναφορές
1. Ciezaldlo A. “Does the Mediterranean diet even exist?” New York Times April 1, 2011
2. http://www.diogenes-eu.org/TheProject/Diogenes_Booklet06.pdf
3. Lindberg S, Jonsson T, Granfeldt Y, Borgstrand E, Soffman J, Sjostrom K and Ahren B. “A Paleolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterrean-like diet in individuals with ischaemic heart disease.” Diabetologia 50: 1795-1807 (2007)
4. Jonsson T, Granfeldt Y, Erlanson-Albertsson C, Ahren B, and Lindeberg S. “A paleolithic diet is more satiating per calorie than a Mediterranean-like diet in individuals with ischemic heart disease.” Nutr Metab 7:85 (2010)
5. Sears B. “The Zone.” Regan Books. New York, NY (1995)
Από τον Dr. Barry Sears Ph.D.
Νέα επαναστατική δίαιτα με λήψη «έξτρα» πρωτεϊνών
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια ενός έτους, μια μέτρια πρωτεϊνική δίαιτα αποδείχθηκε καλύτερη από μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες, φτωχή σε λίπη, στο να βοηθήσει υπέρβαρους ενήλικες να μειώσουν τον λιπώδη ιστό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι είχε περισσότερα οφέλη στην ενίσχυση της «καλής» HDL χοληστερόλης και στην ελάττωση των τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους του αίματος που οδηγεί στο φράξιμο των αρτηριών.
Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν στο περιοδικό Journal of Nutrition δείχνουν ότι η «ανταλλαγή» υδατανθράκων με πρωτεΐνες ωφελεί την υγεία αυτών που ακολουθούν δίαιτα.
Στη μελέτη, 130 υπέρβαροι ενήλικες ορίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε μία από δύο ομάδες διαίτης περιορισμένων θερμίδων. Είτε ελάμβαναν καθημερινά τροφές με 15% θερμίδες επί του συνόλου προερχόμενες από πρωτεΐνες, 55% από υδατάνθρακες και 30% από λίπη (Μεσογειακή Διατροφή ή USDA) είτε μια δίαιτα μέτριας πρωτεϊνικής συστάσεως, όπου 30% των θερμίδων προέρχονταν από πρωτεΐνες, 40% από υδατάνθρακες και 30% από λιπαρά (Διατροφική Ζώνη).
Σε όλους όσοι συμμετείχαν δόθηκαν προγράμματα «μενού» και αυτοί παρακολούθησαν εβδομαδιαίες συναντήσεις με διαιτολόγο για να τους βοηθήσει να τηρήσουν τον νέο τρόπο ζωής τους.
Ύστερα από ένα χρόνο, η ομάδα διαίτης μέτριας πρωτεϊνικής σύστασης έχασε περισσότερη μάζα λίπους και είχε σαφώς καλύτερες τιμές στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Η «έξτρα» πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα βοηθάει αυτούς που κάνουν δίαιτα να διατηρήσουν «μεταβολικώς δραστήρια» μυϊκή μάζα, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Donald K. Layman, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. Συγχρόνως, δήλωσε στο Ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters Health, η χαμηλότερη περιεκτικότητα της δίαιτας σε υδατάνθρακες σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα της ινσουλίνης, που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Ετσι, η δίαιτα «ενθαρρύνει» το σώμα να αποβάλει περισσότερο αποθηκευμένο λίπος, σύμφωνα με τον δρα Layman.
Επιστημονικά μενού
Ένα πρόβλημα με οποιαδήποτε δίαιτα είναι ότι όσοι την ακολουθούν οφείλουν να πειθαρχούν για να δουν αποτελέσματα. Σε αυτή τη μελέτη, αυτοί που ακολούθησαν δίαιτα και στις δύο ομάδες είχαν συνεχή βοήθεια από ειδικούς, επιστημονικά «σχεδιασμένα» μενού και εβδομαδιαίες εκπαιδευτικές συναντήσεις. Κατά πόσον τα ίδια άτομα θα επιτύχουν το ίδιο καλά αποτελέσματα χωρίς ιατρική εποπτεία είναι ασαφές.
«Ένα από τα προβλήματα με τις δίαιτες μέτριας πρωτεϊνικής σύστασης είναι ότι τα άτομα κουβαλούν παλαιές αντιλήψεις για το ζήτημα», είπε ο δρ Layman.
Για παράδειγμα, η αντίληψη του φαγητού «πολλά μικρά γεύματα» κατά τη διάρκεια της ημέρας λειτουργεί όταν η δίαιτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, με χαμηλά λιπαρά, επειδή τότε τα άτομα πεινούν συχνότερα, αλλά είναι εσφαλμένη όταν ακολουθείται μέτρια πρωτεϊνική δίαιτα.
«Η σημαντική αλλαγή είναι τρία συνεπή, χρονικά, γεύματα με ισορροπία πρωτεΐνης και υδατανθράκων σε κάθε φαγητό», συμβούλευσε o ίδιος. «Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες δεν είναι περισσότερες πρωτεΐνες στο δείπνο, αλλά ισορροπία πρωτεΐνης στο πρωινό και στο μεσημεριανό φαγητό.