ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ - ΤΣΟΜΠΑ ΜΑΡΙΑ ΦΑΚΙΔΑΡΗ, ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 10 ΠΑΛΛΗΝΗ. ΤΗΛ. : 210-6031728 email : mariatsoba@gmail.com - Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα για παραγγελίες άνω των 60,00€

ΣΟΥΠΕΡ ΜΟΡΙΑΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΕΝΟ Ω-3

Το θαύμα της υψηλής δόσης του σούπερ μοριακά αποσταγμένου Ωμέγα–3
Randal McCloy 
Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο εξυμνούν ένα διατροφικό προϊόν, το οποίο είναι τόσο δυνατό που μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Αλλά μην περιμένετε την υποστήριξη της πολιτείας: Ισχυρίζονται ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό.
Ανάμεσα σ’ αυτά που ο κόσμος τα περιγράφει σαν ιατρικά θαύματα συμπεριλαμβάνεται και η ιστορία του Randal Mc Cloy Jr. Στις 2 Ιανουαρίου 2006 ο Randal McCloy εισήχθη επειγόντως στην εντατική μονάδα του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Βιρτζίνιας Ruby Memorial Hospital (το οποίο είναι ένα από τα 30 θεραπευτικά κέντρα τα οποία ειδικεύονται στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών παθήσεων των ΗΠΑ) και  ήταν κλινικά νεκρός. Ήταν ο 13ος ανθρακωρύχος και βρισκόταν θαμμένος επί 41 ώρες, 9½ μέτρα κάτω από την γη έπειτα από μια έκρηξη στο ορυχείο Sago της Δυτική Βιρτζίνια όπου εργαζόταν. Οι 12 συνάδελφοί του, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν εξαιτίας της δηλητηρίασης απο των τοξικών αναθυμιάσεων μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα.
«Από όσο γνωρίζουμε, επιβίωσε από την μεγαλύτερη έκθεση σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα» λέει ο Julian Bailes, M.D., ο νευροχειρουργός που τον ανέλαβε.
Ο McCloy είχε πέσει σε κώμα, έπαθε έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, είχε υποθερμία, υπόταση, αφυδάτωση και το πιο σημαντικό είχε εγκεφαλική ανεπάρκεια. Οι γιατροί προέβλεπαν ότι εάν ο McCloy επιβιώση θα μείνει φυτό γιατί έχει υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη αφού το μονοξείδιο του άνθρακα είχε διαβρώσει τον εγκεφαλό του και του ειχε προξενήσει φλεγμονές στα περισσότερα νεύρα του εγκεφάλου του. «Είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει κανείς από εγκεφαλικό τραύμα,» λέει ο Dr. Bailes. «Δεν υπάρχει φάρμακο, το οποίο να μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.»
Ο Dr. Julian Bailes κάλεσε αμέσως τον Dr. Barry Sears, έναν από τους πιο έμπειρους  επιστήμονες στις χορηγήσεις υψηλών δόσεων των Ωμέγα – 3 στις ΗΠΑ, για να δει εάν θα μπορούσε να  προτείνει κάτι για την αντιμετώπιση  αυτής  της  σοβαρής περίπτωσης .
«Barry ο ηρωάς μας»  είπε ο Bailes την Παρασκευή. «Για εμένα ο Barry είναι ένας από τους κύριους λόγους που ενδιαφέρθηκα για τα σούπερ μοριακά αποσταγμένα Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα. Έχω διαβάσει όλα όσα έχει γράψει και με έπεισε ότι το DHA (μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη θεραπεία του McCloy, έτσι μου έστειλε το προϊόν του, το οποίο ήταν και η βασική πηγή της θεραπείας του».
Ο Dr. Sears μου συνέστησε την χορήγηση 30 γρ. από το σούπερ μοριακά αποσταγμένο  Ωμέγα-3 ημερησίως, του οποίου η περιεκτικότητα είχε δημιουργηθεί από την Ωμέγα Rx. Θα χορηγείτο με σωλήνα και θα παρείχε 18 γρ. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA-DHA). Τα Ωμέγα -3 που μου έστειλε ο Dr. Sears ήταν από το εργαστήριο του και χρησιμοποιήθηκαν για αρκετούς μήνες στην καθημερινή θεραπεία του Randal McCloy.
Επειδή η συγκεκριμένη δόση, ήταν πολύ υψηλή, τα επίπεδα αίματος του McCloy ελέγχονταν από μόνιτορ τακτικά για να σιγουρευτούμε ότι τα επίπεδα των λιπαρών οξέων (EPA και DHA) θα ήταν τα κατάλληλα ώστε να δράσουν θεραπευτικά. Ο Dr. Bailes είπε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος ήταν τα καλύτερα που θα μπορούσε να έχει ο McCloy.
Το EPA χρειάζεται για την αντιμετώπιση της προκληθείσας από την απώλεια οξυγόνου στα όργανα φλεγμονής και το DHA χρειάζεται για να ξαναδημιουργηθεί ο εγκέφαλος είπε ο Dr. Sears.
Πέρασαν αρκετές εβδομάδες. Και τότε, απροσδόκητα, ο McCloy ξύπνησε από το κώμα. Αυτό από μόνο του ήταν εκπληκτικό, αλλά δεν ήταν το μόνο. Τις επόμενες εβδομάδες, ο McCloy εξέπληξε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους ειδικούς ξαναβρίσκοντας την μνήμη του και ανακτώντας σταδιακά την ικανότητά του να περπατά, να μιλά, και να βλέπει, μια ανάκαμψη που έκανε πολλούς από τους ανήκοντες στο ιατρικό πεδίο να μιλάνε για θαύμα.
Μέχρι τον Μάρτιο του 2006 η βλάβη στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στα νεφρά και στο συκώτι του μειώθηκε και ως εκ τούτου ο McCloy επέστρεψε σπίτι του, στην οικογένειά του. Είναι θαύμα, αλλά το θαύμα στο οποίο πίστεψε ο Dr. Bailes που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην λήψη της πολύ υψηλής δόσης των μοριακά αποσταγμένων Ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων μακριάς αλυσίδας.
Εγώ ασφαλώς το πιστεύω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο, είπε ο Dr. Bailes. «Πώς μπορεί να ξαναδημιουργηθεί ο εγκέφαλος εάν δεν έχει τα κατάλληλα συστατικά να το κάνει;»
Ο Dr. Barry Sears τώρα συνεχίζει την έρευνα του και διευθύνει το Μη Κερδοσκοπικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καταπολέμησης Φλεγμονών στις ΗΠΑ, και ο Dr. Bailes συστήνει  την πολύ υψηλή δόση των μοριακά αποσταγμένων Ωμέγα – 3 για τους ασθενείς με προβλήματα στον εγκέφαλο και πολλά άλλα.
Όταν επισκέφθηκε ο  Dr. Barry Sears τον Randal McCloy Jr. και τον Dr. Julian Bailes
Ο Dr Sears ταξίδεψε πρόσφατα στη Δυτική Βιρτζίνια για να ελέγξει την πρόοδο  του Randal McCloy Jr., του μοναδικού επιζώντα από την καταστροφή του ορυχείου του Sago και τα νέα ήταν πολύ καλά
Ο Dr. Barry Sears αφού τον επισκέφθηκε είπε: ‘‘Τα πάει περίφημα. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη κάποιου σημαντικού σωματικού τραυματισμού. Το ένα του χέρι είναι κάπως δύσκαμπτο αλλά θα πρέπει να το παρατηρήσει καλά κανείς για να το προσέξει’’.
Ο Dr. Sears κατά την επίσκεψή του συμβούλεψε τον  McCloy να συνεχίζει να παίρνει 10 γρ. ωμέγα-3 την ημέρα (2 κουτάλια της σούπας) από το σούπερ μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3 της Διατροφικής Ζώνης.
Ο Dr. Barry Sears είπε ‘‘Με τα ωμέγα-3 έχει αντιμετωπίσει την φλεγμονή του McCloy και τώρα θα συμβάλλει στην επαναδημιουργία των νευροδιαβιβαστών στους μύες του’’.
Ο Dr. Sears χορήγησε μοριακά αποσταγμένα ωμέγα-3 και στην γυναίκα του McCloy, την Άννα η οποία προσφάτως έχει μείνει έγκυος. Έτσι ο  Dr.Sears όταν ρωτήθηκε γιατί χορήγησε ωμέγα-3 στη γυναίκα του McCloy είπε, θέλω το παιδί της να είναι το πιο έξυπνο στη Δυτική Βιρτζίνια.
To ταξίδι που έκανε ο Dr.Sears του έδωσε τη ευκαιρία να συζητήσει και για νέες κλινικές δοκιμές  τις οποίες θα διεξάγει σε συνεργασία με τον Dr. Bailes ακολουθώντας το ίδιο πρωτόκολλο για τη θεραπεία ασθενών με εγκεφαλικό τραύμα.
Ο Dr.Sears μίλησε στην ιατρική σχολή WVU Health Science Ground Rounds σε παραπάνω από 400 άτομα και μετά παρακολούθησε τον Dr. Bailes ενόσω χειρουργούσε.
http://www.drsears.com/tabId/399/itemId/10478/The-miracle-of-highdose-fish-oil.aspx
http://www.cbn.com/health/naturalhealth/drsears_mccloy.aspx?option=print

Ο Dr. Barry Sears παρουσιάζει την ιστορία του Randal McCloy.


Οprah Winfrey – Anderson Cooper – Randal McCloy, Sago Mine Disaster

Το Σούπερ Μοριακά Αποσταγμένο Ωμέγα-3 είναι το Φάρμακο του 21ου αιώνα.
Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τους Έλληνες. Μια απλή βόλτα στους δρόμους είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς την αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας, οι Έλληνες είναι οι πρωταθλητές παχυσαρκίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1) με τα Κρητικόπουλα από 13 έως 17 ετών να κατέχουν την πρώτη θέση παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2).
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πιο παχύσαρκοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες άντρες σε ποσοστό 77,5%, δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Μάλτα με 73,3% και η Τρίτη η Βρετανία με 67,8% (3).
Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορούμε να το αποδώσουμε απλά στη νωθρότητα και στην πολυφαγία. Μετά από πολλά χρόνια διερεύνησης του προβλήματος από τον Dr. BarrySearsPh.D. πρόεδρο του InflammationResearchFoundation, η παχυσαρκία αναπτύσσετε λόγο της κρυφής φλεγμονής σε κυτταρικό επίπεδο και όχι από νωθρότητα ή πολυφαγία.
Για να καταλάβετε αυτόν τον κανόνα κοιτάξτε γύρω σας τους ανθρώπους οι οποίοι διατηρούνται αδύνατοι, αν και καταναλώνουν πολλές θερμίδες και δεν γυμνάζονται (δεν έχουν αναπτύξει κρυφή φλεγμονή). Η κρυφή φλεγμονή ευθύνεται όχι μόνο για την παχυσαρκία αλλά και για σχεδόν όλες τις ασθένειες (όπως διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες και πολλές άλλες), αλλά η ασθένεια που θα αναπτύξουμε εξαρτάτε από την προδιάθεσή μας (γονίδιο) και έχει σύμμαχο τη λάθος ορμονική διατροφή.
Η κρυφή φλεγμονή μπορεί να είναι μια πάθηση που προκαλείται πρωτίστως από τις ριζικές αλλαγές που υπέστη η διατροφή μας τα τελευταία 25 χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η Απόλυτη Διατροφική Καταιγίδα.
Αφού η κρυφή φλεγμονή δεν συνδέεται με πόνο πως ξέρετε αν έχετε υψηλά επίπεδα; Θυμηθείτε ότι η κινητήριος δύναμη της φλεγμονής είναι τα αυξημένα επίπεδα του τοξικού λίπους (φλεγμονώδους λίπους). Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος για να μάθουμε τα επίπεδα της κρυφής φλεγμονής είναι να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις. Φυσικά αν έχετε ήδη χρόνια ασθένεια μπορείτε να είστε σίγουροι, όχι μόνο για το ότι έχετε κρυφή φλεγμονή αλλά και για το ότι την είχατε επί μακρόν.
Υπάρχει όμως και ένα ενδεικτικό ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορείτε να απαντήσετε προκειμένου να πάρετε μια ιδέα για το αν έχετε κρυφή φλεγμονή (4).

 Αναρωτηθείτε τα εξής:
1. Είστε υπέρβαροι;
2. Λαμβάνετε φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης;
3. Νιώθετε «πονοκέφαλο» το πρωί που ξυπνάτε;
4. Είστε επιρρεπείς στο στρες;
5. Θέλετε να καταναλώνετε συνεχώς υδατάνθρακες;
6. Νιώθετε κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας;
7. Νιώθετε να πεινάτε το πολύ δυο ώρες μετά το γεύμα;
8. Τα νύχια σας είναι εύθραυστα;
Πολλοί Έλληνες απαντάνε θετικά σε τουλάχιστον τρεις ερωτήσεις, γεγονός το οποίο δείχνει πιθανή κρυφή φλεγμονή.
Εδώ είναι που επεμβαίνει το σούπερ μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο), θεραπεύοντας την κρυφή φλεγμονή μέσα στο λιπώδη ιστό αδυνατίζουμε και όχι μόνο. Για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα, το σούπερ μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3 σβήνει τη φωτιά (φλεγμονή) που έχει ανάψει η λάθος ορμονική διατροφή.

Σούπερ Μοριακά Αποσταγμένο Ωμέγα-3 (Ιχθυέλαιο)
Η τελική σας άμυνα ενάντια στην κρυφή φλεγμονή. Υπάρχει κάτι που μπορεί να αντιστρέψει  τη κρυφή φλεγμονή που ονομάζεται σύνδρομο τοξικού λίπους, το οποίο φέρει τις εξής ιδιότητες:
•    Μειώνει τις συνέπειες του Συνδρόμου Τοξικού Λίπους (φλεγμονές) εντός 30 ήμερων
•    Μπορεί να λαμβάνεται δια βίου
•    Δεν έχει καμία άλλη παρενέργεια παρά μόνο ότι σας κάνει πιο έξυπνους, πιο υγιείς και πιο αδύνατους
•    Αυξάνει την κυτταρική ανανέωση σε οποιαδήποτε ηλικία (αντιγήρανση)
Το προϊόν αυτό είναι κάτι, το οποίο θα ήθελαν να πουλήσουν οι φαρμακοβιομηχανίες! Το μοναδικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν είναι φάρμακο, δε χρειάζεται να συνταγογραφηθεί, και χρειάστηκε να περάσουν 25 (είκοσι πέντε) χρόνια για να το εξελίξει ο Δρ. BarrySearsPh.D (5). Αυτό το εντυπωσιακό «θαυματουργό φάρμακο» είναι το σούπερ μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3 (σούπερ αποσταγμένες συγκεντρώσεις  ΕΡΑ/DHA). Η λήψη του ωμέγα-3 είναι μια απλούστατη διαδικασία για την εφαρμογή της οποίας δε χρειάζεστε παραπάνω από  δεκαπέντε δευτερόλεπτα.  Τόσο το απλό ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) όσο και το σούπερ αποσταγμένο ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) συμβάλλουν στη μείωση του Συνδρόμου Τοξικού Λίπους. Ωστόσο, το συνηθισμένο ιχθυέλαιο μειώνει σταδιακά και την κυτταρική ανανέωση ενώ το σούπερ μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3 την αυξάνει (6).

Κοντή εναντίον μακριάς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
Δεν δημιουργούνται ισότιμα όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας είναι αυτά που έχουν τη μέγιστη επίδραση στην ισορροπία των επιπέδων των εικοσανοειδών, ενώ επίσης σας προμηθεύουν με DHA (ένα ωμέγα – 3 λιπαρό οξύ μακριάς αλυσίδας που αποτελεί την τροφή του εγκεφάλου). Αυτά τα λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας μπορείτε να τα πάρετε μόνο απ’ το ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο). Το ωμέγα – 3 λιπαρό οξύ κοντής αλυσίδας, όπως το alphalinolenicacid – ALA που βρίσκεται στον λιναρόσπορο και άλλα σπορέλαια, φτιάχνεται μέσα από τους συγγενείς της μακριάς αλυσίδας, όπως το EPA και το DHA. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η βιοσυνθετική διαδικασία είναι τρομερά μεγάλη και δύσκολη, ώστε δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό λιπαρό οξύ μακριάς αλυσίδας από λιπαρό οξύ κοντής αλυσίδας. Στην πραγματικότητα θα χρειαστεί να καταναλώσετε περίπου 30 γρ. ΑLA για να φτιάξετε 1 γρ. EPA και 0,1 γρ. DHA. Αυτή, δεν είναι αρκετά αποδοτική διαδικασία για να την εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες.
Το ωμέγα-3  είναι εν κατακλείδι, το υγιεινότερο λίπος που υπάρχει γιατί έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ίσως να είναι και το υγιεινότερο φάρμακο που υπάρχει, καθώς έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις, οι οποίες δεν συνοδεύονται από τις μακροχρόνιες παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (όπως, ο θάνατος). Για την ακρίβεια, η μόνη παρενέργεια του ιχθυελαίου είναι ότι σας κάνει πιο έξυπνους και πιο υγιείς.

Προσοχή κατά την αγορά του Ωμέγα-3
Πως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι το ωμέγα-3 που καταναλώνουμε είναι μοριακά αποσταγμένο σε EPA/DHA;
Πρωτίστως, να μην εμπιστεύεστε την διαφήμιση, ή  αυτά που αναγράφονται στην ετικέτα  του προϊόντος. Η ετικέτα, ή η διαδικτυακή τοποθεσία του προϊόντος, μπορεί να σας υπόσχονται ότι το ωμέγα-3 που πρόκειται να αγοράσετε  ‘‘δεν περιέχει υδράργυρο’’, ‘‘δεν περιέχει τοξίνες’’, αλλά αν δεν διαθέτετε ειδικό μηχάνημα ελέγχου (αξίας 500.000 δολαρίων) στην κουζίνα σας, δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν η εμπορική διαφήμιση είναι αληθής. Ο μόνος οργανισμός που μπορώ να συστήσω είναι το πρόγραμμα Διεθνών Επιπέδων ωμέγα-3, το οποίο διευθύνεται από το πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά. Το Διεθνών Επιπέδων ωμέγα-3 διεξάγει συνεχώς ελέγχους και καταγράφει τα επίπεδα των τοξινών των δειγμάτων ωμέγα-3 που αποστέλλουν οι βιομηχανίες προϊόντων. Θα πρέπει να σκεφτείτε προσεχτικά για το αν θα προβείτε στην αγορά αυτού. Σας συνιστώ ακράδαντα να ελέγχετε την διαδικτυακή τοποθεσία των Διεθνών Επιπέδων Ωμέγα-3 (7) πριν αγοράσετε κάποιο προϊόν ωμέγα-3, άσχετα από το τι αναφέρεται στη διαφήμιση. Τα όρια που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα των Διεθνών Επιπέδων Ωμέγα-3 είναι πολύ αυστηρά (8).

Μπορούμε να συνοψίσουμε ως εξής τις δράσεις των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3:
- Αντιθρομβωτική δράση: Τα Ωμέγα – 3 μακριάς αλυσίδας αντιδρούν στην τάση των αιμοπεταλίων να συσσωματώνονται, έτσι μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων.
- Αντιαρρυθμική δράση: Όπως αποδείχθηκε σε πρόσφατες έρευνες τα λιπαρά οξέα Ωμέγα – 3 έχουν μία προστατευτική δράση στην καρδιακή λειτουργία
- Αντιφλεγμονώδης δράση: Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα – 3 είναι σε θέση να ουδετεροποιούν τα αρνητικά προφλεγμονώδη αποτελέσματα που προέρχονται από το αραχιδονικό οξύ (κακά εικοσανοειδή). Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει την ευεργετική τους δράση στη βελτίωση της εξέλιξης μερικών παθολογιών του εντέρου (ελκώδης ορθοκολίτιδα, νόσος του Crohn) και μερικών ρευματολογικών ασθενειών αυτοάνοσου χαρακτήρα και με βέβαια στοιχεία φλεγμονής.
- Δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και στους παράγοντες ανάπτυξης: Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα – 3 έχουν την ικανότητα να τροποποιούν την ανοσολογική απόκριση και τη δραστηριότητα των παραγόντων ανάπτυξης επιδρώντας στα κύτταρα και στον πολλαπλασιασμό τους (νεοπλασίες και καρκίνος).
- Δράσεις στον εγκέφαλο: Το ένα πέμπτο του βάρους του εγκεφάλου μας αποτελείται από βασικά λιπαρά οξέα, των οποίων ο ρόλος στη μετάδοση του νευρικού σήματος είναι πολύ σημαντικός. Πολυάριθμες είναι οι μελέτες πάνω στις σχέσεις μεταξύ των Ωμέγα-3 και των νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών. Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έκανε μία έρευνα για τη θεραπεία της διπολικής κατάθλιψης με 9.6 γρ. ωμέγα-3 (9) (10).
- Δράσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, ιδίως στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος: Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, ως συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, αντιδρούν σε μία σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, της όρασης, της καρδιάς και των αρτηριών κατά τη διάρκεια της κύησης. Η εγκυμονούσα έχει ανάγκη πρόσληψης Ωμέγα-3 ώστε να έχει στη διάθεσή της επαρκείς ποσότητες DHA για να τις μεταδίδει στο έμβρυο ήδη κατά το σχηματισμό του. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και στους πρώτους μήνες της ζωής, ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς και του εγκεφάλου, όργανα ιδιαίτερα πλούσια σε DHA, απαραίτητου για την καλή τους λειτουργία (11).

Το Ωμέγα-3 αποτελείται από EPA και DHA:
– το ΕΡΑ είναι το λιπαρό οξύ που τροποποιεί την ισορροπία ανάμεσα στα καλά και στα κακά εικοσανοειδή.
– το DHA είναι το βασικό λιπαρό οξύ για τη δομή του εγκεφάλου (11).
Η έρευνα που έκανε το Χαροκόπειο  πανεπιστήμιο αποδεικνύει ότι οι Κρητικοί το 1955 είχαν αρίστη υγεία λόγω των Ωμέγα-3, όταν ο AncelKeys πραγματοποίησε την έρευνα των 7 χωρών για το ποια χώρα είχε τα λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα (με την Κρήτη από την Ελλάδα να έχει τα λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήματα).

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Επιμέλεια εργασίας: Αθανασιάδης Αθανάσιος
Επιβλέπων καθηγητής: Δεδούσης Γ.
Μέλη επιτροπής: Ζαμπέλας Α., Παναγιωτάκος Δ.

ΣΕΛΙΔΑ 6: Το κρυφό δώρο των Ωμέγα-3 στην Κρητική Δίαιτα αποτελούσε έναν από του λογούς της εκπληκτικής υγείας των Κρητικών (12).
 Τελειώνοντας, εάν τα Ωμέγα-3 συνδυαστούν με τη Διατροφική Ζώνη τότε έχετε <<δύο πολύ ισχυρά όπλα για άριστη υγεία>> (13).

Αναφορές
1.  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/66498
2.  http://www.diogenes-eu.org/TheProject/Diogenes_Booklet06.pdf
3.  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=54056&catID=14
4.  http://www.youtube.com/watch?v=wUGP0eGWOG0
5.  http://www.zone.com.gr/gr/Producd-eshop/omega-3.html
6.  http://www.youtube.com/watch?v=7vjoRfK884g
7.  http://www.ifosprogram.com/IFOS/default.aspx
8.  http://www.ifosprogram.com/files/Enervit%20Enerzona%20L0601F.pdf
9.  http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/abstract/56/5/407
10.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10232294
11.  Βιβλίο: Η Ωμέγα Rx Ζώνη Dr. Barry Sears Ph.D.
12.  http://195.251.30.202:8080/dspace/bitstream/123456789/125/1/Ptychiaki53.pdf
13.  http://www.zone.com.gr/gr/zone-diet/New-Achievements-for-Zone-Diet.html